Verkkoviestinnän maailma tuntuu välillä yhdeltä isolta sekamelskalta, myös käsitteellisesti. Verkossa jokainen voi ilmaista itseään ja samalla jokainen pääsee keksimään omat nimityksensä eri asioille. Vierityspalkki.fi-sivulla on avattu julkaisujärjestelmien, verkkosivustojen ja blogien käsitesekamelskaa.

Usein en tule edes ajatelleeksi, millä tavalla nimitän verkkoasioita. Puhun iloisesti sekaisin nettisivuista, verkkosivuista, webbisivuista, internetsivuista ja joskus jopa kotisivuista. Julkaisujärjestelmistä, sisällönhallintajärjestelmistä ja portaaleista en edes puhu, koska käsitteiden merkitykset ovat niin hämäriä.

Käytännön työssä minun tuskin tarvitsee nimittää käyttämääni järjestelmää julkaisu- tai sisällönhallintajärjestelmäksi, kunhan tiedän ja osaan selittää, mitä kaikkea sillä voi ja kannattaa tehdä. Vierityspalkin artikkelissa suositellaankin välttämään termeillä leikkimistä. Joissain tilanteissa on kuitenkin tärkeää osata käyttää juuri oikeita termejä, ja siksi on tärkeää, että joku huolehtii käsitteiden määrittelemisestä. Vaikka kaverini ymmärtääkin, jos kerron kahvipöydässä lukeneeni jotain Vierityspalkin kotisivulta, en voi kirjoittaa samalla tavalla lehtiartikkeliin tai opinnäytetyöhön. Siinähän ei oikeastaan ole mitään uutta, asioille on arkisia ja virallisia käsitteitä muillakin aloilla.